Ohita
Tehokas toimitusketju on Freshin moottori

Tiedote -

Tehokas toimitusketju on Freshin moottori

Tehokas toimitusketju on Freshin moottori

Salaattirasian matka kassahihnalla käynnistää melkoisen tapahtumaketjun. Kohta kassa kilahtaa ja asiakas katoaa ostoksineen – mutta itse prosessi on vasta alussa. Myynti rekisteröityy järjestelmään ja vastaavasti kaupan tuotesaldo vähenee. Yöllä tilausautomaatio havahtuu ja laskee päivän myynnit: tavara liikkuu, vajausta on!

Järjestelmä lähettää tilausehdotuksen Freshille ja tilauskantaa verrataan olemassa oleviin saldoihin. Kysymyksiä riittää: paljonko salaattia valmistetaan, laitetaanko seuraavan päivän keruuseen, millainen asiakastoimitus? Automatisoitu järjestelmä pitää monta palloa ilmassa yhtä aikaa ja Freshin ammattilaiset varmistavat, että tilaus saadaan maaliin.

Digitaalisuus ja automaatio kirittävät logistiikkaa – mutta asiakkaan tarve on edelleen kaiken lähtökohta

Tilaus- ja toimitusketjupäällikkö Kari Oksanen ja suunnittelu- ja kehityspäällikkö Juha Tiitto tietävät, että aukoton toimitusketju vaatii jatkuvaa panostusta virtauksen parantamiseen.

”Toimitusketjun ohjaus on kokonaisuus, joka koostuu kysynnän suunnittelusta, raaka-ainehankinnasta, tuotannon suunnittelusta ja toimitusten suunnittelusta”, listaa Kari Oksanen. Automaatio puskee prosessia eteenpäin yhdestä vaiheesta toiseen. Koko systeemin ”konehuone” on talon oma toiminnanohjausjärjestelmä, jonka Digia toimitti Freshille syksyllä 2016.

”Toiminnanohjausjärjestelmä otettiin käyttöön ensin tuotannossa syksyllä 2016 ja sitten tammikuussa 2018 myös logistiikassa, myynnissä ja ostoissa”, kertoo Juha Tiitto.

Lupaus toimituksesta

Tilaus -ja toimitusketju on trimmattu mahdollisimman tehokkaaksi ja joustavaksi siten, että tilaukset saadaan aina käsiteltyä ilman viivettä. ”Esimerkiksi meidän sisäiset prosessit ovat hyvin lyhyet ja tulevat lyhenemään entisestään”, Tiitto kertoo.

Osana Freshin toimitusideologiaa on ollut aivan alusta asti, että yrityksen ammattilaiset pystyvät hoitamaan tilanteen kuin tilanteen. Jos asiakas äkisti tarvitseekin lisää tuotetta, niin lisäkuljetus saadaan lähtemään vauhdilla, kuvailee Tiitto.

”Tilauksen vastaanottaminen on lupaus toimituksesta ja tämä näkyy freshiläisten päivittäisessä toiminnassa. Uusi järjestelmä ja toimintatavat vahvistaa tätä linjaa entisestään”, hän lisää.

Digikärki vahvistuu

Kari Oksanen huomauttaa, että ”pieni ja ketterä” toimija on kasvanut, mutta on edelleen vikkelä jaloillaan. ”Logistiikan puolella meidän kehitys on ollut huima, kun automatisaatio ja digitalisaatio ovat koko ajan levinneet.”

Tämä tarkoittaa mm. sitä, että kun ennen ihmiskädet pistivät salaattirasioita kiinni, niin nyt laatikointirobotit hoitavat homman. Robotiikan määrä kentällä lisääntyy ja läpivirtaus paranee jatkuvasti. Maaliin ei silti tulla koskaan, muistuttaa Oksanen.

”Tässä työssä tähdätään aina liikkuvaan maalitauluun. Freshin volyymien kasvu on viime aikoina ollut niin kovaa, että jo pelkkä perässä pysyminen on ollut haaste”, hän toteaa ja lisää, että logistiikassa on pitänyt miettiä tosissaan, mitä tehdä sekä tilojen että kapasiteetin suhteen.

”Kaikesta on kuitenkin selvitty ja olemme tällä hetkellä erittäin kovassa iskussa.”

Tulevaisuus on tekoja

Uusia mahdollisuuksia parantaa toimintaa etsitään ja löydetään koko ajan, Tiitto toteaa.

”Kun olemme sisäisesti vahvoja toimitusketjun osalta, se näkyy ja tuottaa lisäarvoa asiakkaalle.”

Oksanen ja Tiitto katsovat, että toimitusketjun parantaminen on etupäässä pieniä asioita ja päivittäistä tekemistä. Freshiläisyyteen kuuluu myös kyky katsoa aina eteenpäin:

”Jatkuvan parantamisen kautta, asianmukaisia investointeja tekemällä, menestymme myös jatkossa”, uskoo Oksanen.

Turnauskestävyyttä piisaa

Juha Tiitto lisää, että 2020-luvulle käännyttäessä kilpailu toimialalla tulee kovenemaan entisestään – mikä on vain hyvä, koska kilpailulla on taipumus seuloa jyvät akanoista.

”Meillä on sellainen tekemisen DNA, jota ei voi ostaa”, Tiitto kuittaa. ”Asiakkaan tarpeet muuttuvat ja vaatimuksia tulee lisää, mutta meidän palvelumme tulee olemaan huippuluokkaa myös jatkossa.”

Aiheet

Kategoriat


Fresh Servant Oy on vuonna 1995 perustettu hedelmiin ja vihanneksiin erikoistunut yritys. Tunnetuimmat brändimme ovat Hetki-salaatit ja SalaattiMestari-salaattibaari. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 66,9 M€. Toimipisteet meillä on Edsevössä, Seinäjoella ja Lapualla. Yrityksessä työskentelee tänä päivänä noin 500 henkilöä. Lisätietoja www.fresh.fi

Yhteyshenkilö/-t

Sami Haapasalmi

Sami Haapasalmi

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja 044 781 2430
Arja Sarre

Arja Sarre

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointijohtaja Fresh Servant brändit 040 630 9911
Elina Välisaari

Elina Välisaari

Lehdistön yhteyshenkilö Tuoteryhmäpäällikkö Hetki-valmisruoka +358 40 832 2866

Fresh Servant Oy

Fresh Servant Oy on vuonna 1995 perustettu voimakkaasti kasvava ja kehittyvä elintarvikealan yritys. Tunnetuimmat brändimme ovat Hetki–salaatit ja SalaattiMestari–salaattibaari. Hetki-salaatit on markkinajohtaja kuluttajapakatuissa salaattiaterioissa, joiden osuus valmisruoasta on noin 10 %. Toimipisteet meillä on Edsevössä, Seinäjoella ja Lapualla. Yrityksessä työskentelee tänä päivänä noin 500 henkilöä lähes 30:stä eri maasta. Lisätietoja www.fresh.fi.

Fresh Servant Oy
Marjasaarentie 12
68870 Edsevö
Suomi