Ohita
ilastojen mukaan vihanneksia ja juureksia heitetään pois vuosittain jopa 22 miljoonaa kilogrammaa ja hedelmiä ja marjoja noin 12 miljoonaa kilogrammaa.
ilastojen mukaan vihanneksia ja juureksia heitetään pois vuosittain jopa 22 miljoonaa kilogrammaa ja hedelmiä ja marjoja noin 12 miljoonaa kilogrammaa.

Blogikirjoitus -

Hetki-tuotteet on luotu torjumaan hävikkiä

Elämme parhaillaan Hävikkiviikkoa, jonka aikana pyritään parantamaan ihmisten tietoisuutta hävikin syntymisestä ja lisätä tietoa miten siihen voi vaikuttaa. Kaikki turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. 

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Suurin osa suomalaisten kotitalouksien hävikistä koostuu erilaisista kasviksista. Tilastojen mukaan vihanneksia ja juureksia heitetään pois vuosittain jopa 22 miljoonaa kilogrammaa ja hedelmiä ja marjoja noin 12 miljoonaa kilogrammaa.

Kasvisten syömistä on sekä terveyden että ympäristön kannalta suositeltavaa lisätä, ei suinkaan vähentää. Kasvisten syöminen lisääntyy kun niitä on tarjolla, eli vihannesten ostamista ei suinkaan kannata hävikin pelossa vähentää. Miten sitten hävikkiä voidaan kasvisten suhteen vähentää?

Oikea pakkaus pidentää kasvisten säilyvyyttä

Fresh Servantin tuotevalikoimassa hävikin minimoiminen on kestoteema. Tuotekoot on alusta asti suunniteltu vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, tuoreiden kasvisten oikeanlainen pakkaaminen pidentää säilyvyysaikoja ja helppo, herkullinen tuote tulee todennäköisimmin syötyä. Freshin tuotannosta kasvisten kuoret ja muut käyttökelvottomat osat menevät Jepuan biokaasulaitokselle hyötykäyttöön.

Kasvisten pakkaamisessa on paljon hyviä puolia hävikin vähentämisen kannalta. Ruoan suojaksi laitettu pakkaus suojaa elintarviketta läpi koko ketjun: elintarviketeollisuudesta kaupan hyllylle ja ostoskorin kautta asiakkaan kotiin sekä kotona tuotteen säilytyksen ajan. 

Oikeanlainen pakkaus estää, ettei kasvisten ja hedelmien kosteus haihdu, vaan ne säilyvät tuoreina ja mehevinä. Suojakaasu vähentää aerobisten mikrobien kasvua ja suojaa tuotetta ruskistumiselta ja kuljetuksista syntyviltä vahingoilta ja tuoreiden kasvisten säilyvyyttä parannetaan hengittävillä pakkauskalvoilla. 


Oikea pakkauskoko ja helposti käytettävä tuote

Jääkaapin vihanneslokeroon unohtuu helposti kasviksia, joista ruoanlaittoon on tarvittu vain osa, ja loput ovat jääneet nahistumaan. Näin voi käydä esimerkiksi salaatteja ja wokkeja valmistaessa, kun reseptiä varten on hankittu useita erilaisia kasviksia, joista osa jää käyttämättä. Valmiissa wokmixeissä on sopiva suhde erilaisia kasviksia. Jos on inspiroitunut alkuviikosta wokkailemaan, ei jäljelle jääneet kasvikset kummittele jääkaapissa seuraavalla viikolla.

Valmiiksi pestyt ja pilkotut tuotteet tulevat todennäköisemmin käytettyä kun arjen kiireessä ei tarvitse ruveta kuorimaan ja pilkkomaan erilaisia kasviksia. Valmiina mukana tulevat kastikkeet ja lisukkeet tekevät kasvisten nauttimisesta sekä helppoa että herkullisempaa, jolloin niitä tulee syötyä enemmän. Kasvisten nauttimisen ei tarvitse olla hankalaa ja se on silti kokonaisuuden kannalta ihan hyvä ratkaisu valita valmiimpi tuote.

Hyviä vinkkejä hävikin vähentämiseksi

Pakatut tuotteet ja pienemmät pakkauskoot ovat hyvä keino hävikin vähentämiseksi, mutta sen lisäksi kuluttaja voi tehdä paljon muutakin torjumaan hävikkiä. Ota vinkit käyttöön ja nautit pidempään hyvistä kasviksista:

  • Hetki salaattiateriat ovat juuri oikeankokoinen yhden hengen lounas tai päivällinen tuoreilla kasviksilla. 
  • Valmiiden kasvissekoitusten ansiosta ei tarvitse ostaa useita erilaisia kasviksia, vaan saat samasta pussista kaiken. Sekoituksia voi käyttää lisukkeina, piirakan täytteenä, kiusauksissa ja laatikoissa tai salaatissa sellaisenaan. Kokeile monipuolisia Hetki wokmixejä ja paistoskasviksia. 
  • Hetki Salaattipusseista saat lisukesalaatin päivän jokaiseen ruokahetkeen Pussin koossa on huomioitu ruokahävikin torjuminen.
  • Valmiit Hetki wokateriat ovat juuri sopivan kokoinen ateria kahdelle, mukana on runsaasti tuoreita kasviksia. 

Hetki-tuotteiden lisäksi:

  • Säilytä kasvikset oikein. Jääkaapin takaosa on usein liian kylmä ja kosketuksessa takaseinään vihannekset paleltuvat. Tutustu suosituksiin miten kasviksia kannattaa säilyttää, tomaatti olisi hyvä säilyttää huoneenlämmössä, kurkku jääkaapissa. Tomaatti ja kurkku sopivat yhteen vasta syödessä, säilytyksessä tomaatti nopeuttaa kurkun pilaantumista. 
  • Etyleeniä erittävät hedelmät ja marjat saavat porkkanat kitkeriksi ja perunat itämään nopeammin. Samassa paikassa ei siis kannata säilyttää avokadoja, päärynöitä, omenoita, persikoita ja luumuja missä on säilytyksessä porkkanat ja perunat.
  • Esimerkiksi avokado banaanin läheisyydessä saa banaanin pilaantumaan nopeammin
  • Kun huomaat, ettet ehdi käyttää kaikkia kasviksia ajoissa, voit monia kasviksia pakastaa ilman kiehautusta. Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka voidaan pakastaa raastettuna, tomaatti viipaloituna, kesäkurpitsa kuutioina, purjo, tilli ja persilja silppuna, paprika viipaloituna ja maissi irrallisena. Viinirypäleet ovat herkullisia hieman jäisinä ja banaanista saa jäisenä sauvasekoittimella terveellisempää jäätelöä, lisää vain kaakaojauhoa tai marjoja.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sami Haapasalmi

Sami Haapasalmi

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja 044 781 2430
Arja Sarre

Arja Sarre

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointijohtaja Fresh Servant brändit 040 630 9911
Elina Välisaari

Elina Välisaari

Lehdistön yhteyshenkilö Tuoteryhmäpäällikkö Hetki-valmisruoka +358 40 832 2866

Fresh Servant Oy

Fresh Servant Oy on vuonna 1995 perustettu voimakkaasti kasvava ja kehittyvä elintarvikealan yritys. Tunnetuimmat brändimme ovat Hetki–salaatit ja SalaattiMestari–salaattibaari. Hetki-salaatit on markkinajohtaja kuluttajapakatuissa salaattiaterioissa, joiden osuus valmisruoasta on noin 10 %. Toimipisteet meillä on Edsevössä, Seinäjoella ja Lapualla. Yrityksessä työskentelee tänä päivänä noin 500 henkilöä lähes 30:stä eri maasta. Lisätietoja www.fresh.fi.

Fresh Servant Oy
Marjasaarentie 12
68870 Edsevö
Suomi